Apl kamiHubungi KamiRancangan keluaran
Halaman ini telah diterjemahkan secara automatik

Prevent Restore

PeneranganTangkapan skrinMuat turunMaklumatSejarah🚀 Versi Pro

Mengapa fail yang dipadam masih boleh dipulihkan?


Kandungan fail berada dalam blok pada cakera keras anda. Blok ini boleh didapati satu demi satu atau di tempat cakera yang berbeza. Lokasi blok untuk setiap fail yang direkodkan dalam pangkalan data sistem khas yang dipanggil Master File Table atau MFT. Apabila anda mengakses beberapa fail, Windows mengetahui lokasi kandungannya hanya dengan mengakses pangkalan data ini. Ambil perhatian bahawa fail mungkin didefragmentasi dan kandungannya mungkin tersebar di sekeliling cakera.

Apabila anda memadamkan fail (selepas mengosongkan Tong Kitar Semula) ia tidak dialih keluar secara fizikal daripada cakera. Sebaliknya, Windows hanya menandakan fail sebagai "dipadamkan" dalam Master File Table . Blok fail "dipadamkan" tersedia sebagai ruang kosong (masih mengandungi kandungan fail lama), dan Windows boleh menulis kepada blok ini sebarang data baharu. Kandungan fail kecil tidak akan diletakkan pada blok cakera sama sekali, sebaliknya, fail kecil disimpan terus dalam MFT, untuk akses pantas.

Beginilah cara Windows OS berfungsi.

Sesiapa sahaja boleh mengakses fail yang dipadam hanya dengan menandakan fail yang dipadam sebagai "sedia ada" dalam MFT. Ini akan "memulihkan" memadam fail, tidak kira bila ia dipadamkan - hari lalu atau beberapa tahun lalu. Sebabnya, jika blok fail tidak ditimpa oleh fail baharu.

Selalunya, kandungan fail yang dipadam boleh ditimpa sebahagiannya oleh data baharu, dan dalam kes sedemikian, kami hanya boleh memulihkan sebahagian fail yang dipadamkan.

Untuk memulihkan fail yang dipadam, anda tidak perlu menjadi ejen FBI. Kami mempunyai banyak apl di pasaran yang akan melakukannya untuk anda dalam beberapa klik.


Bagaimana untuk membersihkan kandungan jadual MFT?
Bagaimanakah apl ini boleh menghalang pemulihan fail yang dipadamkan?
Mengapa fail yang dipadam masih boleh dipulihkan?
Piawaian keselamatan manakah yang dilaksanakan dalam apl kami?
Bagaimana untuk melumpuhkan kemas kini automatik dalam Windows 10 dan 11

Jangan terlepas versi baharu!

Masukkan alamat e-mel anda di bawah dan kami akan menghantar e-mel kepada anda apabila versi baharu apl kami tersedia untuk dimuat turun.Apl Kami
Secret Disk
Prevent Restore
Secure Delete
Maklumat yang berguna
Terlupa kunci pengaktifan?
Syarikat
Dasar privasi, kuki dan bayaran balik
Perjanjian lesen perisian
Peta tapak untuk perangkak web
Ketahui lebih lanjut tentang piawaian keselamatan yang kami gunakan dalam apl kami: